Het is heerlijk warm in Zuid-Frankrijk, de zomer is nu goed begonnen. Op de markt zag ik ze al liggen: mooie smaakvolle abrikozen! Die groeien weelderig hier in de omgeving van Nimes en veel lokale telers verkopen ze. Heerlijk sappig en friszuur om zo uit de hand eten, maar ik ze vrucht ook graag in een frisse salade. Ik maak die salade dan alvast vroeg in de ochtend en zet haar daarna in de koelkast. Na een lange wandeling met Joep, onze hond, heb ik bij terugkomst dan een heerlijke kant-en-klare salade voor een lunch in de tuin!
Fruit in salade
Dit zomerse gerecht is lekker als maaltijdsalade met baguette of rijst maar ook erg smaakvol als bijgerecht bij een BBQ. Wij aten de salade de laatste keer met krieltjes uit de oven (met zeezout en marjolein) en een biefstukje van de kamado. De abrikoos kun je trouwens ook vervangen door ander fruit, zoals perzik, druiven of rozijntjes. Graag nog een extra bite? Doe er dan ook nog wat stukjes walnoot in!
Recept: witlofsalade met abrikozen, ei en kool
Ingrediënten
3 stronkjes witlof
200 gr witte kool (klein gesneden)
150 gr julienne-wortel
5 abrikozen
4 hardgekookte eieren
wat lente-ui
Dressing
3 eetlepels mayonaise (lightversie)
scheutje witte wijnazijn
2 theelepels suiker
Bereiding
– Verwijder de buitenste bladeren van de witlof. Het ‘kontje’ mag je wegsnijden net als het onderste, bittere gedeelte in het midden. Snij de witlof vervolgens in dunne reepjes. Als je grotere struiken hebt, is het handig om de witlof in de lengte te halveren en dan pas in reepjes te snijden. Daarna wassen en droogdeppen.
– De witte kool kun je fijnsnijden met een mandoline (kijk uit voor je vingers!) of probeer anders zo dun mogelijke reepjes te snijden met een koksmes. Je kunt er ook voor kiezen om een klein zakje voorgesneden witte kool te gebruiken.
– Julienne-gesneden wortel kun je zelf maken maar ook hiervoor geldt: de voorgesneden versie is wel zo handig en tijdbesparend.
– Hussel de witlof, witte kool en julienne-wortel nu doorelkaar.
– Meng de ingrediënten voor de dressing, roer goed en schep door de salade.
– Ontpit de abrikoosjes, schil ze en snijd de vruchten in stukjes. Meng ze door de salade.
– Snijd de eieren in partjes en leg die samen met de stukjes lente-ui als laatste boven op de salade als garnering.
Bon appétit! 🌻🌻🌻
LEES OOK:
Vakantiekoken: makkelijke recepten van de markt
Bietencarpaccio met geitenkaas
Taalquiz: boodschappen doen op de markt
Julia’s ovenschotel met camembert, tomaatjes en brocoli
Recept en beeld: Julia La Marchande
Bekijk al onze Franse recepten in onze rubriek Eten & drinken!
Geen reacties