Frankrijk, fietsland, en zo is het. Voor fietsers die voor een klassieker als de Véloscénie, de Vélofrancette of de Vélomaritime kiezen, is het plezier nagenoeg gegarandeerd. Maar een vast vertrek- en eindpunt nemen, biedt een aantal belangrijke voordelen: je hoeft maar één keer een logement te reserveren, je leert je tijdelijke verblijfplaats veel beter kennen, je hoeft niet steeds met je spullen te slepen en je kunt je dagafstand laten afhangen van omstandigheden als het weer of je conditie. Angers – een stad die deel uitmaakt van een klassieker als de Loire à Vélo – is in zijn eentje óók nog eens uitermate geschikt voor ‘uit en thuis’ -fietsplezier. Zonder al te diep in Frankrijk te hoeven duiken.
Angers, met zijn historische binnenstad
Eenmaal in Angers kan je meteen bijkomen van de reisinspanningen. Bijvoorbeeld op een van de terrassen direct tegenover het 13e-eeuwse kasteel van Angers met zijn imponerende, massieve torens die oorspronkelijk nog eens 10 meter hoger waren. Of het terras op het dak van het theater Le Quai aan de andere kant van de Maine met een magnifique uitzicht op de historische binnenstad en het chateau, want daar is door zijn emblematische omvang geen ontkomen aan.
Zodra de energie weer terug is om meer van de stad te zien, wacht er een flinke lijst met cultureel huiswerk. Met op #1 het 14e-eeuwse, 100 meter lange wandkleed van de Apocalyps van Angers. In al haar broosheid met ingehouden adem te bewonderen in het kasteel van Angers. Overweeg ook het Musée des Beaux-Arts en de Galerie David d’Angers even verderop. Zeer de moeite zijn ook de dagmarkten, zoals die op Place La Fayette waar je helemaal los kunt gaan op de smakelijkste kaasjes, patés, worsten, en andere lekkernijen die verser dan vers zijn en met eindeloos veel liefde gemaakt. Om het haar bezoekers extra makkelijk te maken, heeft Angers een blauwe lijn geschilderd over de trottoirs en pleinen die de weg wijst langs alle highlights. Een handig ideetje dat de stad van Nantes heeft afgekeken.
Lees ook onze stedentrips voor Angers
Gratis routekaart
Maar we gingen toch fietsen? Zeker! Angers zelf is heel behoorlijk befietsbaar, hoewel de bewoners zelf voornamelijk kiezen voor de auto of de benenwagen. Wel moet je als fietser uit Nederland alert zijn op paaltjes en richeltjes op soms onverwachte plekken. Want terwijl in Nederland rijstroken voor snel- en langzaam verkeer veelal worden onderscheiden door verschillende types wegdek of afwijkende kleuren asfalt, kiest men hier nog voor compromisloze obstakels. Verder eisen – net als in veel andere landen – volle parkeerpleinen ook in het historische centrum van Angers nog de mooiste plekjes op. Maar dat komt vast een keer goed. In Nederland was dat tenslotte lange tijd ook niet anders. Eenmaal buiten de stad is het gelukkig snel gedaan met het blik.
Zeker wanneer je kiest voor een van de vijf Boucles vélo autour d’Angers. Dit zijn 5 fietsrondjes met een lengte van 25 km tot 90 km. En omdat ze ook makkelijk te combineren zijn, kunnen die hards zelfs voor de 150 km of meer gaan. Ze starten alle vijf in het centrum. Bij het VVV ligt een gratis routekaart die meteen een goed beeld geeft van de diverse rondjes. Op de kaart staan óók de campings, wijnbedrijven en pontjes vermeld. Evenals de horecagelegenheden, waarbij de meer authentieke uitspanningen guinguette wordt genoemd. Nog veel meer informatie is te vinden op bovengenoemde website; je kunt daarop zelfs de relevante GPX-bestanden downloaden.
Route #1 – Boucle de la Mayenne
Om een beetje in de stemming te komen is de Route #1 Boucle de Mayenne met haar 25 kilometer een slimme keuze. Deze tocht volgt voor een belangrijk deel de oevers van de rivier Mayenne en gaat door bossen en over een voormalig treintracé. Klimmetjes zijn er niet. Deze route tikt de likeurfabriek Giffard aan, een spirituele plek die interessant genoeg is om ervoor in de remmen te gaan.
Er is een klein museum waar met name de reclameposters – veelal meer dan een eeuw oud – kernachtig het tijdsbeeld vertolken. Zo werd alcohol lange tijd en ongegeneerd als uitermate gezond aangeprezen en droeg ze op geheel eigenwijze bij tot de emancipatie van de Franse vrouw. In de museumwinkel is likeur in alle soorten en smaken te koop. Zelfs een Buckler-variant met 0,0 % alcohol. Op ongeveer driekwart van de route kun je stoppen bij een sluiswachtershuis dat nu een café is. Of even later bij een uitspanning die per pontveer te bereiken is. Voor de hele route geldt dat de bewegwijzering helemaal in orde is. Kaart en GPX-coordinaten
Route #2 – Boucle angevine de la Loire à vélo
Bij de tweede route gaat de dagafstand naar de 40 kilometer. Haar naam ‘Boucle angevine de la Loire à vélo’ laat zich vrij vertalen als de Angerse variatie op de Loire à vélo. Daar is veel voor te zeggen want ongeveer een derde van de route volgt de one and only Loire à vélo. Dan kan er nog maar weinig misgaan, toch? De route naar het gehucht La Daguniere aan de Loire begint meteen goed. Binnen de kortste keren is het snelverkeer verdampt en fiets je door een landschap dat van afwisseling houdt. Over smalle wegen gaat het door bocage-landschap waar akkerbouw de meeste ruimte opeist. Helaas geen grazige weilanden, maar toch lijkt het alsof hier wat meer ruimte wordt gelaten aan ‘onkruid’.
Even later bereik je het park Ardoisières, een enorm gebied waar tot voor kort leisteen werd gedolven. Bergen leisteen-afval en verlaten groeven herinneren aan een industrie waar Angers en omgeving eeuwenlang beroemd om was. Bij het Ardoise museum demonstreren vrijwilligers hoe ze uit leisteen heel voorzichtig dunne plakken snijden. Kaart en coördinaten.
Fietsen langs de Loire
Ook op deze route hoeft er niet te worden geklommen, er zit hooguit enige glooiing in het landschap. De kilometertjes laten zich dan ook moeiteloos wegtrappen en voordat je het weet bereik je de oevers van de Loire. De rivier ligt niet ingeklemd tussen kaarsrechte Rijkswaterstaat-dijken. Nee, zij mag zich hier nog lekker onbekommerd uitleven. De ene keer versmalt de Loire – om Romeinse bruggenbouwers tegemoet te komen – om even later de massa’s water maximaal breed te laten stromen. De majestueuze rivier laat zelfs ‘gaten’ in het water vallen om ruimte te geven aan eilanden die (net als Pampus) lekker liggen te liggen.
Ongecompliceerde uitspanning
Ter hoogte van het dorp Bouchemaine krijgt de Loire versterking van de rivier de Maine. Of om het minder poëtisch te formuleren: de Loire slokt eenvoudig het water op van de Maine, alsof die miljarden kubieke meters er niet al een enorme reis op hebben zitten onder eigen naam. Maar dat geldt natuurlijk ook voor de riviertjes en beekjes die met hun water de Maine voeden. In Bouchemaine móet je eenvoudigweg in de remmen om even alles rustig in je op te nemen. Liefst vanaf het terras van restaurant Le Noé. Een ongecompliceerde uitspanning met een uitstekende kaart.
Als de borden in de vaatwasser zitten en de rekening voldaan, is het de moeite om even een ommetje naar La Pointe te maken. Behalve dat ook hier op de oever prachtig gelegen restaurantjes (met een hoog hipstergehalte) zijn, heb je vanaf deze plek onbelemmerd uitzicht op de confluence, de versmelting van de Maine met de Loire. Een andere optie is nog even doorstoten tot Savennières, waar je Château d’Epiré kunt bezoeken. Hier produceert inmiddels de vierde generatie met veel toewijding de gelijknamige Savennières-wijn.
Om de tocht te ronden, gaat het verder langs de Maine. Wederom moeiteloos. De eerste kilometers beperken bomen het uitzicht, maar dan – onverwacht – knalt de horizon in de volle breedte tevoorschijn en zie je in de verte, op een heuvel, een stad liggen. Een kasteel en een kathedraal domineren het silhouet. Dit kan maar één stad zijn…inderdaad: Angers! Kaart en GPX-coordinaten
De 5 boucles van Angers
En na bovenstaande zijn er nog 3 boucles te gaan! Elk met een eigen lengte en sfeer. Alle vijf vlak en altijd binnen het departement Maine-et-Loire. Hier een korte omschrijving per fietstocht.
Route #1 Boucle de la Mayenne (26 km)
Bos, weilanden, langs water en kleine dorpjes. Rustige wegen, vlak terrein.
Route #2 Boucle angevine de la Loire à vélo (40 km)
Fietsen over het jaagpad van de Maine, langs tuinen. Vlakke tocht, veelal met weids uitzicht.
Route #3 Boucle entre Loire et Aubance (52 km)
Fietstocht langs de Loire en door haar uiterwaarden. Over rustige vlakke wegen en langs kleine dorpen.
Route #4 Boucle éntre Loire et Marais d’Authion (44 km)
Rondje met uitzicht op boomgaarden, bloemenvelden en de vuurtorens van de Loire.
Route #5 Boucle vignoble Loire Lavon Aubance (87 km)
Fietstocht langs de wijngaarden van Anjou. Over voormalige spoorlijnen en langs de oever van de Loire.
Verblijf
Angers heeft diverse hotels met het label Accueil Vélo, een keurmerk voor fietsvriendelijke accommodaties. Zoals een ruimte waar je je fiets kunt stallen. En ook het ontbijt is doorgaans afgestemd op de fietsende mens. Het centraal gelegen Hotel Continental is zo’n hotel. Behalve fietsvriendelijk zijn ze vooral ook heel klantvriendelijk. Er zijn ook twee campings in Angers: Slow Village en Camping du Lac de Maine.
Fietsverhuur
Het Office de Tourisme van Angers heeft 6 hoogwaardige gravelbikes in de verhuur. Je kunt er ook ‘gewone’ toerfietsen huren. De fietsenzaken Cyclescesbron en Espace 2 Roues hebben eveneens fietsen te huur. In Angers is een aantal zeer goed geoutilleerde fietsenzaken gevestigd, een extra bewijs dat de regio gemaakt is voor fietsers.
De reis naar Angers
Wie met de auto naar Angers wil reizen moet rekening houden met zo’n 9 uur sturen. Mits de file op de Boulevard Périphérique van Parijs meevalt. De trein heeft slechts 7 uur nodig, inclusief een transfer van Gare du Nord naar Gare Montparnasse per metro (25 minuten). Of per bus (50 minuten). Als je wat meer marge hebt is de bus echt een aanrader, dan zie je meteen veel meer van de Lichtstad. (Het lijkt ingewikkeld, maar Google Maps of de app Bonjour RATP hebben alle antwoorden. En je hoeft niet eens over te stappen).
Trein
Wist je dat je via Eurostar.com zowel de trein naar Parijs als naar Angers (in één moeite) kunt boeken? Handig. Hoe eerder je boekt, hoe gunstiger de prijs. Je eigen fiets kan kosteloos mee, maar dat is alleen aan te raden bij vertrek vanaf Amsterdam CS, omdat daar de bagageruimtes niet al volgestouwd zijn. Het voorwiel moet uit de fiets gehaald worden en het geheel afgedekt met een fietshoes/doek. Een fietsplek reserveren kan ook. Maar op een trein met 400 zitplaatsen zijn helaas slechts twee officiële fietsplekken voorzien.
Tussenstop Parijs
Parijs meepikken op de heen- of terugweg? Prima idee! En eenmaal Parijs kom je vanzelf in de fietsstemming, want sinds corona is het aantal fietsers én fietspaden in de stad geëxplodeerd. Al onze tips voor een bezoek aan Parijs vind je hier
Geen reacties