Frankrijk en tomaten, da’s een serieuze affaire d’amour. Je vindt ze in Franse ovenschotels, salades, ratatouille, Provençaalse tian … en op de tarte à la tomate. Zelf heb ik in de zomer altijd een schaal vol tomates anciennes (oude tomatensoorten) en geribbelde coeur de bœufs (vleestomaten) op het aanrecht staan. Ook de gele, groene en tomates cerises (cherrytomaatjes) zijn prachtig om te zien. Maar uiteindelijk zijn ze er natuurlijk om te worden opgegeten. Voor deze tomatentaart kun je heel goed wat rijpere exemplaren gebruiken. Zelf serveer ik er graag een simpele salade bij, een burrata met een scheut goede olijfolie en een een beetje crispy chili oil, voor wat contrast.
Recept voor Tarte à la tomate
Ingrediënten (4 personen)
1 rol pâte brisee of quichedeeg
6 rijpe tomaten in diverse kleuren en vormen in dunne plakjes gesneden
mosterd
zakje geraspte kaas
Provençaalse kruiden
Verse burrata om ernaast te serveren
Bereiding
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Rol het deeg uit in een ingevette quichevorm en prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
– Bak de bodem 5 minuten voor.
– Haal uit de oven en bestrijk licht met mosterd.
– Strooi er een flink handje kaas over.
– Verdeel de plakjes tomaat mooi over de bodem.
– Bestrooi met wat Provençaalse kruiden.
– Zet de taart 20 minuten in de oven tot het deeg goudbruin is.
Serveren met salade en een schaaltje met verse burrata (soort mozzarella maar met een romig hart), waarover je wat goede olijfolie gegoten hebt en bestrooid met wat zout en peper. En natuurlijk wat stokbrood en een glas rosé erbij!
Bon appétit!🌻🌻🌻
LEES OOK:
Julia’s ovenschotel met camembert, tomaatjes en brocoli
Tarte tatin met tomaten
De 10 beste Franse kookboeken
Bekijk al onze Franse recepten in onze rubriek Eten & drinken!
Recept en beeld: Julia La Marchande
Geen reacties