Het nieuwe jaar begint voor mij goed, want we zijn 2 weken in ons huis in Zuid-Frankrijk. Daar was het heerlijk rustig en afgelopen week genoten we van zulk prachtig weer. Met nachtvorst en overdag een krakend heldere lucht. Een dag brachten we een bezoek aan het middeleeuwse stadje Vézenobres: een mooi ritje p de fiets van zo’n 35 km. En oh, wat een luxe: bij terugkomst konden we in de zon lunchen in de tuin!
Vers van de markt
’s Ochtends vroeg had ik al een soepje gemaakt van restjes prei. Die had ik een paar dagen eerder al op de markt gekocht, want prei is altijd handig om op voorraad te hebben. Voor deze soep gebruik ik zelfs het donkere gedeelte van de prei, want op het einde haal ik de soep toch door de blender.
Recept: Soupe de Poireaux
voor 4 personen
Ingrediënten
3 preistengels
1 ui (gesnipperd)
1 aardappel (geschild en in kleine blokjes gesneden)
1 liter bouillon
1 theelepel kerrie
pakje met spekreepjes (optioneel, voor garnering)
olijfolie
peper & zout
Bereiding
– Verhit wat olijfolie in een soeppan.
– Voeg de gesnipperde ui toe en fruit op laag vuur.
– Was de prei en verwijder de buitenste droge bladeren, maar laat een groot deel van het donkergroene loof eraan. Snijd vervolgens in ringetjes.
– Voeg bijna alle kleingesneden prei toe aan de pan met ui, maar hou een paar ringetjes apart voor de garnering. Roer goed door.
– Giet de bouillon erbij.
– Voeg nu ook de kleine stukjes aardappel en de kerriepoeder toe.
– Laat ongeveer 45 minuten koken op laag vuur. Laat de deksel op de pan om al te veel inkoken te voorkomen.
– Bak de spekjes uit in een pan zonder olie en laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier.
– Pureer de soep met een blender of een staafmixer.
– Maak op smaak met peper en zout (maar pas op met zout, want de spekjes voegen straks nog extra zout toe)
– Schenk in kommetjes en leg er een paar spekjes in.
– Voeg als laatste een paar van de overgebleven ringetjes prei toe als garnering en voor net even een extra bite.
Bon appétit🌻🌻🌻
LEES OOK:
Julia’s ovenschotel met camembert, tomaatjes en brocoli
Bekijk al onze Franse recepten in onze rubriek Eten & drinken!
Recept en beeld: Julia La Marchande
Geen reacties