Jawel, zelfs in patisserie doet de Franse hoofdstad aan modes. In alle hippe wijken van de stad vind je tegenwoordig soesjeswinkels. Met ‘choux à la crème’ in velerlei varianten.
In Parijs zijn er steeds meer winkels en restaurants waar alles draait om één product. Banketbakkers die alleen nog madeleines bakken. Winkels waar enkel popcorn, olijfolie of jam te koop is (maar dan wel in 50 verschillende soorten en smaken). Er zijn bars die zich specialiseren in kaasplankjes. En restaurants die al hun gerechten aan één ingrediënt verbinden (ei, truffel, rauwe vis, maïs…). Maar het stralend middelpunt van al deze ‘mono-produits’ in Parijs is het roomsoesje, dat hard bezig is de macaron van het podium te duwen!
Les Choupettes in Abbesses/Montmartre
Ze lonken naar je vanuit de etalage: rondbuikige, goudgele soesjes met grote suikerkorrels erop. Bij de gemiddelde Franse bakker heten dit chouquettes en zit er niets in. Maar bij Les Choupettes in Montmartre stoppen ze er achter de toonbank een royale portie verse slagroom tussen.
27 rue Durantin, Parijs 18e arron.
Popelini in SoPi/Rue des Martyrs
Popelini heeft inmiddels diverse filialen in Parijs: een groot succes. Soesjes zijn hier niet gevuld met slagroom, maar met een banketbakkersroom in heel veel verschillende smaken. Zoals pistache-kersen, roos-framboos of pure chocolade. Deze kleine hap-slik-weg-gebakjes zijn niet goedkoop (€1,95 per stuk) maar absoluut verfijnd van smaak.
44 rue des Martyrs, Parijs 9e arron., popelini.com
Dunes Blanches in de Marais
‘Dunes Blanches’ zijn een begrip in Cap-Ferret en Bordeaux. Het gaat om royale soezen bestrooid met poedersuiker en gevuld met lobbige vanilleroom. Dit volgens het recept van Pascal Lucas, een lokale banketbakker. Meestal waaien trends vanuit Parijs over naar Bordeaux, maar nu ging het eens in omgekeerde richting. Sinds zomer 2019 heeft de wijk Marais in Parijs een eerste Dunes Blanches-winkel.
54 rue des Archives, Parijs, 4e arron.
Bulliz in het 10e arrondissement
Bij Bulliz komt het soesje werkelijk in alle vormen. Er zijn ook choux met hartige vullingen en soesjesdeeg wordt zelfs gebruikt voor broodjes. Dit lunchcafé/patisserie in de buurt van de Foliès Bergère noemt zich dus ‘cantine à chou’ (soesjeskantine). Ook zoete soesjes zijn er in overvloed, met originele kleuren en smaken.
14 rue d’Hauteville, Parijs 10e arron. www.bulliz-choux.com
La Maison du Chou in Saint-Germain-des-Prés
Op Place Fürstenburg, het mooiste pleintje van Parijs, zit alweer sinds 2013 het nostalgisch uitziende La Maison du Chou. Het is opgericht door een patissier die de Franse ambachtstitel ‘MOF’ mag dragen. Klinkt in Nederlandse oren wat vreemd, maar dat staat voor Meilleur Ouvrier de France. Zijn personeel vult de soesjes waar je bijstaat, in een drie smaken (naturel, mokka, chocolade).
7, place de Furstenberg, Parijs, 5e arron.
Ook in andere Franse steden rukt het roomsoesje op, zo is te zien aan winkels als: Monsieur Chou in Aix-en-Provence, Top chou in Lyon en Les choux by Emma in Nantes.
LEES OOK:
Bars à fromage: de nieuwe kaasbars van Parijs
Top 10 Franse viennoiserie
Beeld: copyright winkels, behalve Les Choupettes/cc-NickyB
Geen reacties