Het is een eeuwenoude Franse traditie: bij kerstavond hoort een boomstammetje. Ooit ging het om een echt stuk hout dat langzaam moest opbranden in de haard om de familie van een goede oogst te verzekeren in het komende jaar. Hoe langer de boomstam bleef branden, hoe beter de volgende oogst zou uitpakken, zo was het bijgeloof.
Later werd het een nagerecht dat de vorm van het blok hout imiteerde. Traditioneel is de bûche de Noël een opgerolde cake gevuld met een crème au beurre van chocolade. Tegenwoordig kan eigenlijk alles, zowel qua vorm als qua vulling – zolang het maar opvalt!
Bûches van bekende patissiers en luxehotels in Parijs
Een fluweelrode bûche van het Mariages Frères met de smaak van de succesvolle Thé de Noël van dit Franse theemerk (2022)
Toppatissier Yann Couvreur doet elk jaar iets met vosjes en chocolade! (boven in 2019, onder in 2022)
Kerstbellen van chocolatier Pierre Marcolini (2018)
Chocolade-bûche van macaronkoning Pierre Hermé, in de vorm van een bebouwde de Pont Neuf (2022)
Deze kunstige ‘Mont Plaza’ wordt in 2023 geserveerd in het Plaza Athenée (2023)
De super-realistische kerststam van paleishotel Plaza Athénée (2019)
Baywatch-inspiratie bij hôtel Kimpton St Honoré (2022)
Montblanc: kerststam met kastanjecrème van de bekende theesalon Angelina in Parijs (2020)
Klassiek uitziend stammetje van de gevierde patissier Sébastien Gaudard (2015)
Pure chocolade gevuld met een mousse van praliné crunch, karamel en hazelnoot: de stam van The French Bastards, een jonge keten van (banket)bakkers in Parijs (2022)
Knap! Deze sneeuw-bol versie van een kerststam, was vorig jaar te vinden in Fouquet’s, het bij sterren en politici geliefde restaurant op de Champs-Elysées (2022).
Lees ook: De 8 beste patissiers van Parijs
Fruitige benadering met een bûche van sorbetijs bij diepvriessupermarkt Picard (2022)
Ski-ongelukje van chocoladewinkel À La Mère de Famille (2016)
Ja natuurlijk, een croissant-vormige kerststam bij hotel George V! (2022)
Kunstige kerstballen-bûche van Hôtel de Berri (2018)
De tuinen van Le Notre in een kerststam van het restaurant bij het kasteel van Chantilly (2019)
Deze winter kun je dit besneeuwde chalet bestellen bij het Plaza Athénee. Kost dat? €120 voor 6 personen (2022)
Stekelige sinaasappel-merengue-stam van patissiersduo Victor+Hugo (2015)
Engelse knipoog van sterrenchef Anne-Sophie Pic (2016)
Oldschool look bij Land & Monkeys, hippe 100% vegan bakkersketen in Parijs (2022)
Lees ook: Wat doen de Fransen eigenlijk met de Kerst?
Hotel Park Hyat Vendôme (2017)
Ladurée: luxe kerststammetje in de stijl van Marie-Antoinette met de smaak van rozen, litchis en frambozen (2022)
LEES OOK:
De beste patissiers van Parijs
Mmm, moelleux au chocolat
5 Franse desserts voor de feestdagen
Geen reacties