Art Brut, wat houdt dat in?
Het is kunst gemaakt door mensen die geen formele kunstopleiding hebben gevolgd en vaak werken vanuit een innerlijke noodzaak of persoonlijke drang tot expressie. Denk aan autodidacten, mensen met psychische problemen, gevangenen of anderen die buiten de gevestigde kunstwereld opereren. Hun werk is vaak puur, ongeremd en origineel, vrij van artistieke conventies of trends. De Franse kunstenaar Jean Dubuffet introduceerde de term Art Brut in 1945 en in Nederland wordt het ook wel outsider art genoemd.


Een wondere wereld van bizarre kunst
Oprichter Patrick Michel leidt ons rond door de negen zaaltjes en vertelt vooral het verhaal achter de kunstenaar en zijn creaties, waarvan er telkens 2 of 3 tentoongesteld worden. De beknopte bio hangt ook bij de werken, maar momenteel alleen nog in de Franse taal (“wordt aan gewerkt”). Maar je hebt de uitleg niet nodig om vol verbazing en vooral met grote verwondering door de zalen te lopen. We zien een megagroot ‘schilderij’ gemaakt van duizenden wasknijpers, minutieus gemaakte tekeningen van louter stippen of lijntjes, een ‘balken’hond op wieltjes, in de binnentuin een meterslange krokodil van beton en schelpen…
Monnikenwerk
Indrukwekkend zijn ook de beelden van Nek Chand, die zijn leven lang beelden maakte van mensen, dieren en wezens, louter van afvalmateriaal zoals gebroken keramiek, oude fietsen, spiegels, draden en kapotte potten. In de Rock Garden in India staan er duizenden van zijn hand… (en is na de Taj Mahal ook de best bezochte culturele bezienswaardigheid in India). Dit is geen gekkenwerk, dit is monnikenwerk. Het doet ons denken aan dat andere levenswerk van de postbode die zijn droompaleis bouwde in de Drôme.
Links: werk Nek Chand in Rock Garden(India), rechts: Palais Idéal in de Drôme
Gruwelijk schattige afsluiter
De laatste zaal die we bezoeken is bestemd voor tijdelijke exposities, met momenteel de fascinerende sculpturen van Sabrina Gruss: zij verzamelt botten, kleine dieren- en vogelschedels en verwerkt ze in een fantasierijke creaties. Lieflijk en tegelijkertijd een beetje macaber. Nog te zien tot en met augustus 2025.
Uit de hand gelopen eerbetoon aan vader: tweede outsider art museum in Frankrijk
Bijzonder detail van dit Musee d’Art Brut: het bevindt zich in het ouderlijk huis van Fernand Michel (1913–1999), een autodidact kunstenaar die sculpturen maakte van zink. Om het werk van hun vader Fernand Michel en zijn herinnering levend te houden, besloten Patrick en Denys het familieatelier te eren als Atelier Musée. Vervolgens begonnen zij de collectie verder uit bouwen naar zo’n 2000 werken, waarvan er 750 stuks van 250 Art Brut-creators van uit de hele wereld tentoongesteld zijn. Daaronder bevinden zich ook Nederlandse werken. Hun filosofie: zoveel mogelijk werken van deze wereldwijd bekende creatieve geesten samenbrengen op één plek. Het is inmiddels dan ook de tweede grootste outsider art collectie in Frankrijk.
Woest aantrekkelijk museum
Kortom: ook al ben je geen doorsnee museumbezoeker, ga vooral hier kijken. Het verbaast, verwondert, gruwelt, zet je aan het denken en prikkelt je fantasie!
Musee Art Brut, 1 Rue Beau Sejour, meer info
Open van woensdag tot en met zondag, van 10.00 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 18.00 uur. Toegang €8.
Lees ook:
Andere musea in Montpellier
Streetart in Montpellier, je kijkt je ogen uit!
Tekst: Josée Schouten, Beeld: Josée Schouten, Daniëlle van Poppel, Valerie Paduano
Geen reacties