Al in maart verschijnen de eerste asperges in winkels en marktkramen in Frankrijk. In het departement de Gard, waar wij ons huis hebben, kom je velden vol asperges tegen. Vaak vind je ze ook in stalletjes langs de kant van de weg. Ik ben dol op de groene variant, ze zijn smaakvol en makkelijk en snel te bereiden. Ze hoeven niet te worden geschild, je snijdt alleen het houtige, onderste stukje eraf.
Asperges en fleur de sel
Je kunt groene asperges op verschillende manieren bereiden. Bij ons staat de barbecue vaak te branden, daar kun je de asperges makkelijk op grillen. Vooraf besprenkelen met een goede olijfolie en wat fleur de sel, dan een paar minuutjes al draaiend op het rooster laten garen. Maar ook in een (grill)pan zijn ze prima te bereiden, met een beetje olie of boter. Snacker noemen de Fransen dat: kort opbakken op hoog vuur.
Recept: Cabillaud aux asperges grillés
Ingrediënten voor 4 personen
4 kabeljauwhaasjes
1 bosje groene asperges
500 gr krieltjes in de schil
1 gesnipperde ui
4 gekookte eieren (halfhard)
handje zwarte olijven
peper & zout
fleur de sel (zoutbloem)
olijfolie
roomboter
Bereiding
– Kook de krieltjes ongeveer 8 minuten voor, dat kan met schil. Afhankelijk van de grootte, kun je ze halveren.
– Dep de kabeljauwhaasjes goed droog met keukenpapier en bestrooi met peper en zout.
– Bak de vis in een al opgewarmde pan met half olijfolie/half roomboter. Begin het bakken even kort op hoog vuur om de vis een bruin korstje te geven en zet daarna snel lager: bak in totaal circa 3 minuten elke kant, afhankelijk van de dikte van de vis. Ik gebruik altijd een keukentang om ze wat heen en weer te bewegen in de pan.
– Snijd het onderste, harde stukje van de asperges. Bestrijk ze met olijfolie en bestrooi met zeezout of fleur de sel.
– Gril de asperges op de BBQ of in een grillpan. In ongeveer 5-8 minuten zijn ze beetgaar.
– Fruit gelijktijdig het uitje in boter (in een andere pan) en bak daarna de krieltjes mee tot ze bruin zijn.
– Serveer alle ingrediënten op een schaal en voeg de gehalveerde eieren en de olijfjes toe.
Er zijn veel variaties te bedenken op dit gerecht en het is ook lekker om wat bechamelsaus toe te voegen!
Bon appétit🌻🌻🌻
Bekijk al onze Franse recepten in de rubriek Eten & drinken!
LEES OOK:
Fleur de seul, waarom je dat in huis wilt hebben
5x lente-groente in de Franse keuken
Charlotte aux fraises: Franse aardbeientaart
Recept en beeld: Julia La Marchande
Geen reacties