“Dit recept is eenvoudig en leuk: perfect om samen met kinderen te maken voor dat echte kerstgevoel. De koekjes zijn ook geweldige, zelfgemaakte cadeautjes voor de feestdagen”, schrijft Audrey Krief, in haar kookboek Ma Petite Pâtisserie. “Verzamel alle ingrediënten en doorloop de stappen met je kleine helpers. Leer ze trots te zijn op het bakken van hun eigen kerstkoekjes, want eigengemaakte koekjes smaken het allerbeste!”
Sablés de Noël
Kerstkoekjes met hazelnoot, sinaasappel en speculaaskruiden
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Koeltijd: 1 uur
Oventijd: 15 minuten
Totale tijd: 1 uur en 30 minuten
Benodigdheden: rubberen spatel, fijne rasp (of microplane), deegroller, koekjesuitsteker in kerstvorm
Ingrediënten
(voor 25-30 koekjes)
70 g boter (op kamertemperatuur), in blokjes van 1 cm
70 g poedersuiker
35 g hazelnootmeel
2⁄3 ei (op kamertemperatuur), ca. 30 g 140 g bloem
snufje zout
1 el koek- en speculaaskruiden rasp van 1 biologische sinaasappel
1 eidooier
25 g rietsuiker
Bereiding
– Meng in een kom met een spatel (of met je handen) de boter en poedersuiker tot een glad mengsel.
– Voeg het hazelnootmeel, ei en vervolgens langzaam de bloem, het zout, de koek- en speculaaskruiden en sinaasappel- rasp toe en meng tot een samenhangend deeg.
– Vorm een bal van het deeg en rol deze uit op bakpapier tot een dikte van 4 millimeter. Dek af met bakpapier en leg mini- maal 1 uur in de koelkast.
– Verwarm de oven voor tot 180 °C (heteluchtoven) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
– Gebruik koekjesuitstekers om koekjes te vormen en leg deze met wat tussenruimte op de bakplaat. Blijf het overgebleven deeg samenvoegen en weer uitrollen tot een dikte van 4 millimeter tot al het deeg is gebruikt. Leg het deeg als het zacht begint te worden 10 minuten terug in de koelkast en rol het daarna opnieuw uit.
– Bestrijk de koekjes met eidooier en strooi er rietsuiker over- heen. Bak ze 15 minuten in de oven of tot ze goudbruin zijn.
Dit recept komt uit: Ma Petite Pâtisserie. Proef Parijs aan je eigen keukentafel (2024), Audrey Krief, €29,99 (o.a. via Bol.com)
Audrey Krief (recept) Beeld recept: Danique van Kesteren
LEES OOK:
Cadeautip: kookboek Ma Petite Pâtisserie
Geen reacties