“Waar zit je nu in de buurt, San?” was de vraag van mijn vriendinnen. Al sinds onze studententijd plannen we jaarlijks een paar dagen weg met elkaar, maar sinds ik met mijn lief rondreis in een camper en nooit exact weet waar ik ben, schiet het vriendinnenweekend er steeds bij in. “In Limoges”, antwoord ik. “Dan komen we die kant op!” Voor ik het weet, hebben mijn vriendinnen een datum geprikt en een appartement geboekt in het hart van Limoges.

Lekker biertje
We hebben geen idee wat we kunnen verwachten, maar op de eerste avond worden we al aangenaam verrast als we bij brasserie & distilleerderij Maison Michard belanden. Het is er gezellig druk, wat na mijn weken in de toch ietwat verlaten dorpjes van het Franse platteland een aangename verrassing is. Er hangt een huiselijke sfeer. Op de muren kunnen we meer lezen over de geschiedenis van dit familiebedrijf dat een pionier was op het gebied van Franse microbrouwerijen, maar wij hebben veel te veel bij te kletsen om daar aandacht aan te schenken. Wij doen zoals de locals doen en bestellen een biertje en twee flammküchen om te delen. Een uitstekende eerste kennismaking met Limoges.
Koffie en porselein
De volgende ochtend, na een goede bak koffie bij La Fabrique du Café, is het tijd om meer van de stad te zien. We kiezen voor een 7 kilometer lange stadswandeling die ons langs het indrukwekkende Hôtel de Ville leidt en natuurlijk langs het Musée National de la Porcelaine Adrien Dubouché. Dit museum, in 1867 opgericht door de verzamelaar Adrien Dubouché, herbergt de op een na rijkste collectie porselein van Frankrijk en alleen het gebouw is al een bezoek waard.
Botanische tuin
In de middag vangen we, als we langs de botanische tuinen van Jardins de l’Evêché lopen, een glimp op van een reusachtige stoffen walvis. Onze nieuwsgierigheid is gewekt en voor we het weten, staan we oog in oog met honderden stoffen creaties, die ’s avonds van binnenuit verlicht worden en onderdeel zijn van een indrukwekkende lichtfestival, l’Odyssée Lumineuse à Limoges.
Stadswandeling
Aan het einde van de middag ploffen we neer op een zonnig terras bij het officiële beginpunt van de wandeling: het prachtig gerestaureerde stationsgebouw dat staat te pronken in het zonlicht. Een uitstekende plek om bij te komen van alle indrukken, voordat we ons opmaken voor een avondje dineren in het chique La Cuisine de Cloître.
Hip restaurant
Overigens is er in Limoges geen gebrek aan goede restaurants, maar wij kwamen dit hip ogende restaurant tegen tijdens onze stadstour en boekten spontaan een tafeltje. Ze hebben geen kaart, maar een keuze uit drie, vier of vijf gangen.
Wij kiezen voor vier en een bijpassend wijnarrangement. De ober kijkt ons ietwat bevreemd aan als we vragen om halve glazen, maar lijkt toch te begrijpen dat we een BOB-arrangement bedoelen. Met kalfszwezerik, een toefje foie gras en een hoofdgerecht van eendenborst laten we ons verleiden door de typisch Franse keuken. Als we later op de avond een spraakverwarring hebben over het bruiswater, weten we niet of het aan de wijn ligt of aan ons gebrek aan Frans, maar we lachen de tranen over onze wangen. Wat een heerlijke afsluiter van een fantastische dag.
De overdekte markt
De volgende ochtend bezoeken wij, na een goede koffie en dito croissant bij Café Feuillette, de Halles Centrales aan de Place de la Motte. Overal uitgestalde etenswaren en veel verse vis, wat ons verbaasd zo relatief ver van de kust. Wij kiezen voor een selectie Franse kazen. De Bourgondisch ogende eigenaar kijkt ons geamuseerd aan en laat ons een verrukkelijke kaas proeven. Het is dat we al afgerekend hebben, anders hadden we die zeker aan ons assortiment toegevoegd. Bij La Valise à macarons dat achter de Hallen verscholen ligt, slaan mijn vriendinnen verse macarons in voor het thuisfront.
Wijk van de slagers
Op steenworp afstand van de Hallen ontdekken we ook het Quartier de la Boucherie, een wijk met ambachtelijke boetiekjes, winkels met mooie gevels en meer gezellige cafeetjes. De Chapelle de Saint-Aurélien staat helaas in de steigers, maar het kitscherige interieur kunnen we wel degelijk bewonderen.
Wij sluiten onze tijd in Limoges af in crêperie Mamie Bigoude, in het studentikoze Rue Charles Michels. Het is absoluut geen doorsnee tent; het voelt alsof we een levensgroot poppenhuis betreden met zuurstokroze kasten, knalgele en gifgroene stoeltjes, hanglampen gemaakt van bolletjes wol en tientallen ouderwetse spiegels aan het plafond. Maar, en daar kwamen we tenslotte voor, een menukaart met tal van zoete crêpes en hartige galettes. Wij gaan voor hartig en kletsen honderduit voordat we elkaar weer voor maanden moeten missen.
We wisten niet wat we konden verwachten, maar Limoges kan wat ons betreft op het lijstje ‘leuke stedentrips’!
Tekst en beeld: Sandra Korse, Linda Harleman, Marianne van Thiel
Geen reacties