1. Tussen de voorgerechten staat het deftig klinkende Oeuf à la coque. Wat is dat voor een ei?
a) Een ei geparfumeerd met truffel
b) Een zachtgekookt eitje in de schaal
c) Een hanenei (want coq is haan toch?)
2. Het dagmenu vermeldt een salade périgourdine, welke van de onderstaande ingrediënten zitten daar waarschijnlijk in?
a) Walnoten en gerookte eend of gekonfijte eendenmaagjes (= gésiers)
b) Garnalen, stukjes zalm en avocado
c) Spekjes, reblochonkaas en aardappelen
3. Bij de kindergerechten staat jambon coquillettes, wat is dat?
a) Macaroni met ham
b) Hambroodjes
c) Ham en kleine slakken met knoflook
4. Plat du jour is brandade, een bekend Zuid-Frans gerecht, wat is dat?
a) stoofpot met rundvlees, courgettes, aubergine
b) ovenschotel met aardappelpuree en gezouten vis
c) varkensvlees met Provençaalse kruiden
5. Een andere mogelijkheid is boudin-purée – dan krijg je?
a) kastanjepuree met spekjes
b) bloedworst en aardappelpuree
c) Bretonse witvis met wortelpuree
6. Je gaat lunchen in een bistro en ziet croque-monsieur en croque-madame op de kaart. Hmm, Franse tosti! Maar wat is ook weer het verschil tussen die twee?
a) Croque-monsieur heeft alleen kaas, croque-madame heeft kaas én ham.
b) Croque-madame heeft geen frites.
c) Croque-madame heeft dezelfde ingrediënten als een croque-monsieur én een gebakken eitje er bovenop.
7. Bisque, wat is dat ook alweer?
a) Romige soep van schaaldieren (kreeft of garnalen)
b) De saus die je bij bouillabaisse vissoep uit Marseille krijgt.
c) Chocoladedessert met cognac
8. Je ziet heerlijke spareribs voorbij komen, onder welke naam vind je ze op de kaart?
a) jarret de porc
b) travers de porc
c) rôti de porc
9. Als je niet zo van het orgaanvlees houdt, welk gerecht kun je dan het beste kiezen uit dit rijtje?
a) Rognons de veau
b) Foie de veau
c) Aiguillettes de canard
10. Op de dessertkaart zie je Iles flottantes, wat zou dat zijn?
a) extra dunne crêpes
b) opgeklopt eiwit op een dunne vanillevla
c) vanillesoesjes met ijs en poedersuiker
ANTWOORDEN
1B Oeuf à la coque is een ei ‘ in de schaal’, ofwel een zachtgekookt eitje. Vaak doet de chef daar wel wat spannends mee (extra ingrediënten of speciaal aangemaakt), maar in principe komt het letterlijk in een eierdopje op je bord.
2A Eend en walnoten. Voor salades en galettes (hartige crêpes) worden in Frankrijk vaak dezelfde regionale namen gebruikt om globaal aan te geven wat erin zit. Een périgourdine verwijst naar de Périgord, ofwel de Dordogne, dus daar zit bijna altijd eend, noten of rauwe ham in. En soms zelfs truffel of eendenlever. De ingrediënten van antwoord B zou je eerder in een Bretonne of een Nordique verwachten. En antwoord C klinkt als een Savoyarde, uit de Franse Alpen dus.
3A Macaroni met ham, dat is de betekenis van jambon coquillettes. Coquillettes betekent letterlijk ‘schelpjes’, wat de Fransen gebruiken voor onze elleboogjes-pasta of macaroni. Gegratineerd uit de oven is het een internationaal kinder-/studentengerecht blijkbaar, al lijken de Fransen minder scheutig met de geraspte kaas (als die er al inzit).
4B Brandade is een ovenschotel met kabeljauw en aardappelpuree en het bekendste recept komt uit Nîmes, in de Languedoc-Roussillon.
5B Boudin-purée is bloedworst (boudin noir) met aardappelpuree. En als je geluk hebt zitten daar ook nog wat gebakken appeltjes bij. Boudin noir is overigens niet te verwarren met boudin blanc, de ene is roodzwart van kleur, de tweede is witgeel. Boudin blanc bevat geen bloed maar melk, gemalen varkensvlees en uien.
6C Croque madame onderscheidt zich door een spiegelei! Verder bestaat deze tosti net als haar mannelijke tegenhanger uit witbrood, kaas, ham en bechamelsaus. Soms staat er een croque monsieur/madame campagnard op de kaart, wat betekent dat er geen witbrood maar zuurdesembrood gebruikt is.
7A Romige soep van schaaldieren, dat is bisque. Het knoflooksausje dat (samen met croutons en geraspte kaas) bij de bouillabaisse geserveerd wordt heet rouille.
8B Travers de porc zeg je als je spareribs wilt bestellen, ze zijn vaak marinés et grillés, naar Amerikaans recept. Jarret de porc is varkensschenkel, rôti de porc is varkensrollade uit de oven.
9C Aiguillettes is de onschuldige benaming voor smalle reepjes eend of ander gevogelte. Rognons daarentegen zijn niertjes en foie de veau is kalfslever, beide orgaanvlees en een delicatesse voor de liefhebbers.
10B Een dot opgeklopt eiwit in dunne vanillevla, zo zien de ‘drijvende eilandjes’ van het dessert îles flottantes eruit. Soms komt het op tafel in een grote schaal, waaruit de ober je een eenpersoonsportie serveert.
LEES OOK:
Taalquiz Franse menukaart – deel 1
10 manieren om brood te kopen in Frankrijk
Taalquiz Boodschappen doen in Frankrijk
Geen reacties