1. Hoe heet dit pittige kaasje uit Normandië (op foto)?
a. bleu d’auvergne
b. livarot
c. pélardon
2. Welke beroemde blauwaderkaas uit de Aveyron kreeg al in 1925 een AOC?
a. morbier
b. fourme d’ambert
c. roquefort
3. Hoe heet de Bourgondische roodschimmelkaas die bekend is om zijn sterke geur?
a. valençay
b. saint-augur
c. époisses
4. Welke van deze onderstaande kazen is géén romige witschimmelkaas?
a. comté
b. chaource
c. neufchâtel
5. Hoe heet het zachte koemelkkaasje dat vaak in een bakje van aardewerk zit?
(zie ook de foto)
a. saint-marcellin
b. ossau-iraty
c. munster
6. Waar komt camembert vandaan?
a. de omgeving van Parijs
b. Normandië
c. Bretagne
7. Welke sterk ruikende kaas uit Noord-Frankrijk heeft een glansrol in de film Bienvenue ches les Ch’tis?
a. mimolette
b. maroilles
c. pont l’évêque
Lees ook: De 10 ergste Franse stinkkazen
8. Hoe lang voor je ze gaat eten, kun je Franse kaasjes het beste uit de koelkast halen?
a. je mag Franse kaas helemaal nooit in de koelkast leggen
b. een half uur van tevoren
c. 2 uur van tevoren
9. Hoe heeft de platte ronde kaas uit de Franse Alpen die in tartiflette gebruikt wordt?
a. vache qui rit
b. reblochon
c. abondance
10. Waaraan herken je de geitenkaas sainte-maure?
a. piramidevorm
b. geitenkaasje met peperkorrels
c. cilindervorm en een aslaagje
11. Uit welke gebied komen de kazen cantal, saint-nectaire, laguiole en fourme d’ambert?
a. Bretagne
b. Auvergne
c. Lorraine
12. Hoe heet de kaas in een bakje van sparrenhout die je kunt opwarmen in de oven?
a. gruyère
b. banon
c. Mont d’Or of vacherin
13. Wat voor een soort kaas is crottin de chavignol?
a. schapenkaas
b. geitenkaas
c. koemelkkaas
Lees ook: 11 Franse geitenkaasjes die je geproefd wilt hebben
14. Hoe heet de kaas op onderstaande foto?
a. morbier
b. laguiole
c. comté
15. Als je een evenwichtig en klassiek Frans kaasplankje wilt samenstellen dan kies je?
a. camembert, roquefort en brie: de heilige drie-eenheid
b. kazen uit minstens drie verschillende Franse streken
c. 1 harde kaas, 1 schimmelkaasje, 1 blauwe kaas en 1 geitenkaas: ofwel een mix van de verschillende kaasfamilies
ANTWOORDEN
1b. Livarot, deze Normandische kaas is te herkennen aan de rietstroken die rond de korst gewikkeld zijn. Pittig kaasje en dito geur! Bleu d’Auvergne, de naam zegt het al, is een blauwaderkaas. Pélardon een geitenkaasje uit het Zuiden.
2c. Roquefort: De schimmels zien er bijna groen uit, maar roquefort heet een ‘blauwaderkaas’. Deze beroemde schapenkaas kreeg al in 1925 als eerste Franse kaas een eigen herkomstbenaming ofwel Appellation d’origine controlée (AOC).
3c. Époisses is de bekendste roodschimmelkaas uit de Bourgogne. Het smakelijke kaasje is gewassen in marc de Bourgogne (brandewijn) – vandaar die sterke geur. Valençay is een bekende geitenkaas uit de Loirevallei en Saint-Augur een blauwaderkaasje uit de supermarkt.
4a. Comté is een lekkere harde kaas uit de Franse Alpen: geen witschimmel dus. Dat geldt wél voor chaource, een zacht kaasje uit de Champagne-Ardennen en neufchâtel een hartvormig kaasje uit Normandië.
5a. Saint-marcellin is een bekend rauwmelks kaasje uit de Drôme en Isère. De rijpere versie wordt zo zacht dat de kaas bijna ‘wegloopt’. Vandaar het bakje. Ossau-iraty is een bekende schapenkaas uit Frans Baskenland. Munster is een roodschimmel (gele korst) uit de Lorraine.
6b. Normandië, daar komt camembert vandaan. De kaas wordt sinds de 18e eeuw gemaakt in de omgeving van het dorp camembert, in het mooie Pays d’Auge in de Calvados.
7b. Maroilles is een bekende roodkorst uit Noord-Frankrijk, die vooral vanwege zijn sterke geur prominent aan bod kwam in Bienvenue chez les Ch’tis. De knaloranje mimolette is een andere Noord-Franse kaas maar dat is een harde kaas geen schimmelkaas. Pont l’évêque is ook een stinkkaas, maar die komt uit Normandië.
Lees ook: 10 bekende Franse stinkkazen
8b. Half uur. Franse kazen haal je het beste een half uur tot maximaal 45 minuten voordat je ze gaat eten uit de koelkast. Als je het eerder doet dan worden ze (in onze verwarmde huizen) al snel te warm en dat gaat ten koste van de textuur en de smaak. Korter dan een halfuur zijn vooral geitenkaasjes en zachte kaasjes nog te koud en ook dat is jammer voor de smaak en textuur. Je kunt kazen prima in de koelkast bewaren: liefst onderin en in een half open plastic zakje (nooit in een afgesloten trommel of doosjes!.
9b. Reblochon, heet de alpenkaas die gebruikt wordt in tartiflette. De kaas wordt al sinds de middeleeuwen op dezelfde manier gemaakt in de Savoie. In die tijd moesten boeren een groot deel van hun melk afstaan als belasting. Daarom molken de boeren hun koeien stiekem nog een tweede keer, nadat de belastinginspecteur vertrokken was. Van de extra romige melk uit de tweede melkronde maakten ze reblochon-kaas. Vache qui rit is een bekende smeerkaas. (lees hier hoe Vache qui rit aan zijn naam komt!). Abondance is een harde alpenkaas, uit de Haute-Savoie.
10c. Sainte-maure-de-touraine is een cilindervormig kaasje uit de Loirevallei. Het is door de as gerold en er steekt een strootje uit de kaas.
Lees ook: Top 10 geitenkaasjes uit Frankrijk
11b. De Auvergne is een regio met wel vijf AOP-kazen: cantal, saint-nectaire, fourme d’ambert, bleu d’Auvergne en ook salers.
12c. Mont d’or of vacherin is een kaas gehuld in dennenschors, die je met bakje en al in de oven kunt zetten. De vloeibaar geworden kaas kun je daarna uitlepelen zoals een mini-kaasfondue. Banon is een heerlijk kaasje uit de Provence, gewikkeld in een kastanjeblad.
13b. Crottin de chavignol, is een bekend klein rond geitenkaasje uit de Loirevallei.
14a. Morbier, een bekende kaas uit de Jura, is goed te herkennen aan het aslaagje dat door het midden van de kaas loopt.
15c. Mix van verschillende kaasfamilies. Een klassieke Franse kaasplank bevat kazen uit een paar van de 5 Franse kaasfamilies: (half)harde kazen, witschimmelkazen, roodschimmelkazen, geitenkazen en blauwe kazen.
UITSLAG
0-4 antwoorden goed
Jij eet graag een Frans kaasje op z’n tijd maar hoe die precies heet of waar hij vandaan komt zal je verder een saucisse zijn. Niet over kletsen, gewoon lekker eten!
3-10 antwoorden goed
Jij bent gek op Franse kaas en je redt je prima als het kaaswagentje voorbijkomt in een Frans restaurant. Je weet globaal hoe ze Franse kazen heten en leert elke keer weer een nieuw kaasje kennen.
10-15 antwoorden goed
Génial, jij bent een echte connaisseur de fromage (kaaskenner)! Geen vakantie in Frankrijk zonder een verlekkerd rondje bij de kaasboer en ook thuis serveer je vaak Franse kazen. Gelukkig zijn er wel 1.200 Franse kaassoorten dus je kunt voorlopig nog even voort met proeven en ontdekken!
LEES OOK:
8 onbekende Franse kazen
Top 7 kaasplank-blunders
Tour de fromages: uit welke streek komt welke kaas?
Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Allie Smith-Jill111/UNPL (opening), CC-NickyB (marcellin+vitrine), Formaticus (kaasbar in Parijs), Stéphanie Kilgast (miniaturen), Unsplash (kaaswinkel), Michael Korcuska (morbier)
Geen reacties