1. Le Bistrot Paul Bert (Bastille/Nation)
Een klassieker in Parijs, deze bekende bistro in een voormalige slagerij. Typisch Frans interieur met een authentieke zinken bar, mozaïektegels, spiegels en oude reclameaffiches. En een feestje op je bord met onder meer paté, sint-jakobsschelpen, entrecote en een Paris-Brest of een soufflé toe. Bistro Paul-Bert ligt in de leuke jonge wijk achter Bastille, in de gelijknamige Rue Paul-Bert waar nog tientallen goede eettentjes zitten. Op nummer 6 zit overigens een tweede, veel moderner adres van dezelfde eigenaren (Le 6 Paul Bert). Le Bistrot Paul-Bert
2. Les Arlots (SoPi)
Qua interieur lijkt het wel een echt ‘oudje’, maar deze bistro bestaat pas sinds 2016. Sindsdien is Les Arlots een groot succes in de trendy wijk South-Pigalle, waar de no-nonsense-maar-gewoon-heel-lekker-kaart van de authentieke bistro nog altijd in de mode is. De purée-saucisse (aardappelpurée met gebraden worst en een top-jus!) is hier het grote succesnummer, maar de jonge chef maakt nog veel meer lekkers. Ook staan er veel ‘natuurlijke’ wijnen op de kaart. Klein restaurantje alleen en steeds bekender onder toeristen, dus kies je moment… Les Arlots
3. Astier (République/Saint-Martin)
Deze bistro zit verstopt in het 11e arrondissement, niet ver van La République en Canal Saint-Martin. Gezellige sfeer en mooie klassieke bistrogerechten als gemarineerde haring, kaassoufflé, eend, baba au rhum en een beroemde kaasplank. Voor €16 kun je 5 kaasjes proeven van het kaasplateau met een riante keuze aan Franse AOC-kazen. Lees ook ons uitgebreidere artikel over Astier
4. Les Papilles (Panthéon/Quartier Latin)
Deze bistro vlak bij Jardin du Luxembourg heeft een Bib Gourmand van Michelin. Het interieur is niet opvallend (veel sport-memorabilia, de eigenaar is een rugbyfan), maar de sfeer is altijd gezellig en het eten is heerlijk. Het dagverse viergangenmenu (ééntje, dus er is geen keuze!) van €38 mengt de bistrostijl van Parijs met al het goede uit het Zuidwesten van Frankrijk (machtig!). De wijn die erbij wil drinken, kies je zelf uit de kast. www.lespapillesparis.fr
5. Canard & Champagne (Opéra)
Liefhebbers van eend kunnen hun hart ophalen in deze bistro in de fotogenieke 19e-eeuwse winkelgalerij Passage de Panoramas. Magret de canard, confit de canard, canard à l’orange... Eend in al zijn vormen! En als je wilt, met een glas bubbels erbij! frenchaparadox.paris
6. Bistrotters (Montparnasse)
Bistrotters is een parel in het 14e arrondissement van Parijs, verstopt in een onopvallend straatje in de wijk Montparnasse. In deze oude bistro met een jong team in de keuken kom je voor de subtiele smaken en leuke verrassingen. Zoals gebakken kippenlevertjes met geroosterde venkel en cheesecake van Saint-Nectaire uit de Auvergne. En dat leverde een Bib Gourmand van Michelin op. Drie royale gangen voor €40 (diner), €24 (lunch). www.bistrotters.com
Lees ook: Test – hoe goed ken jij Parijs?
7. Chez Renée (Odéon/Saint-Germain)
Pal op de Boulevard Saint-Germain, in een van de luxere delen van Parijs, vind je deze oerklassieke bistro uit 1957 waar zelfs sterren en politici komen. Catherine Deneuve woont vlakbij en Mitterand lunchte hier al met zijn dochter Mazarine. Op-en-top Frans met een verstild jaren-60-sfeertje door de net geklede obers en de ingelijste kunstaffiches aan de muur. Al zeker 40 jaar maakt dezelfde chef hier boeuf bourguignon, coq au vin en andere bistrospecialiteiten. En de entrees zijn ook al zo typisch bistro: oeuf-mayonnaise en poireau-vinaigrette. Facebookpagina Chez René
8. Chez Marcel (Montparnasse/Jardin du Luxembourg)
Veel informeler qua sfeer is deze kleine en schaars verlichte bistro bij Montparnasse. De tafeltjes zijn netjes gedekt met wit tafellinnen maar verder is het interieur een gezellige bende met overal bric à brac. Wij houden van de traditionele kaart (artisjok, slakken, pot au feu, gebakken kalfslever), het charmante personeel, de vele vaste klanten en de ouderwetse prune bij de koffie. Lees ook Julia’s recensie van dit adres!
9. Godaille (Bastille)
Nieuwe bistro in het 12e arrondissement die de Franse keuken in ere houdt, maar daar subtiel een Aziatische fusion-twist aan toevoegt. Zo staat ook hier de oeuf-mayo op de kaart, maar dan met toevoeging van kervel. Er is gebraden kip, maar dan wel met gember. En de mosselen zijn voorzien van een Thaise toets… In het kader van de zo modieuze deelgerechten kun je hier ook een kilo gekaramelliseerde varkenslende of een halve pijlstaartrog bestellen, om te delen met je convives. Gelegen aan het mooie groene pleintje Square Trousseau (aan dezelfde kant als het bekende art nouveau restaurant Square Trousseau). www.restaurantgodaille.fr
10. Bistrot Rougemont
Terrine, slakken, boeuf bourguignon… Deze bistro in de buurt van de grote warenhuizen serveert eenvoudige gerechten voor een wel heel schappelijke prijs (lunchmenu €20, hoofdgerechten €19-€23). Ook de gedroogde worsten en kazen zijn van niveau. Met een prettig terras! www.bistrot-rougemont.fr
11. Le Petit Rétro (Trocadero/Victor Hugo)
Bistro in de chique wijk rond Boulevard Victor Hugo in het 16e arrondissement (fijn winkelen!) met een prachtig interieur uit 1900. De met bloemen beschilderde tegels op de muren zijn gemaakt door een bekende Art Nouveau-kunstenaar en op de bar staat een vooroorlogse koffiemachine. Dit elegante decor gaat perfect samen met al het lekkers dat je hier eet, zoals half-rauwe tonijn met een sesamkorstje en goede desserts zoals de chocolade-éclair in XL-formaat. www.petitretro.fr
12. Chez Janou (Marais)
Altijd druk en gezellig bij deze Provençaalse bistro in de Marais, niet ver van het Place des Vosges. Als er niet meteen een tafel vrij is kun je staand wachten aan de kleine zinken bar, waar ze tientallen soorten pastis serveren. Zonnige kaart zonder veel pretenties, met gerechten als gefrituurde éperlan (spiering), vissoep en ovenschotel van gevulde Provençaalse groenten en mousse au chocolat (die je hier zelf mag opscheppen uit een grote kom). Let op, de akoestiek is wel erg slecht hier en het is altijd gezellig vol, dus als je moe bent of met meer dan 2 personen gaat eten, dan is Chez Janou wat minder geschikt. chezjanou.com
13. Les Parcelles (Haut-Marais)
Heerlijk nostalgisch, die halve gordijntjes voor de ramen en het interieur is ook al zo fotogeniek. Door de inrichting en klassiekers als oesters, profiteroles en paté en crôute heeft dit restaurant absoluut het DNA van een old-school bistro, terwijl het jonge personeel zorgt dat de sfeer hier ook hip en modern is. Gelegen in een leuke wijk, in het noordelijke deel van de Marais, richting Place de la République. Goed, lekker en stijlvol, geweldige wijnen. Maar als minpuntjes, de dagverse kaart heeft beperkte keuze en sommige hoofdgerechten zijn aan de prijs (€20-€40). Reserveren! www.parcelles-paris.fr
14. Allard (Quartier Latin)
Aan het vintage bloemetjesbehang kun je zien dat Allard al een tijdje meegaat: qua uiterlijk is dit een van de klassiekste bistro’s van Parijs (dat vond ook de bekende chef-kok Alain Ducasse, die tegenwoordig eigenaar is). Bijna een culturele ervaring, met die nette obers erbij! Hét huisgerecht is de eend met groene olijven, maar er staan allerlei Franse klassiekers op de kaart. Ga liefst voor de lunch (€34 voor 3 gangen, €28 voor 2 gangen), want ’s avonds is Allard vrij prijzig (circa €40 hoofdgerecht). www.restaurant-allard.fr
15. Ma Biche (Abbesses/Montmartre)
Deze bistro in het hippe deel van Montmarte heeft een jong, tikje bohémien publiek en een klassiek Frans sfeertje. Het kleine huiskamerrestaurant staat vol rommelmarktmeubels en het eten komt op staat brocante-servies (geen bord is hetzelfde!). Ook de gerechten zijn een ode aan vroeger, toen alles wat langer mocht duren. Denk aan blanquette de veau of een bijgerecht als groene linzen die uren gestoofd zijn in rode wijn en ganzenvet gestoofd. Ook is er altijd een goed vegetarisch daggerecht. Klein adres en assez à la mode, dus reserveren, wat overigens voor al deze adressen aan te raden is. www.mabichemonloup.com
TIP! Lunchen ipv dineren
Als het je niet uitmaakt, ga in Parijs dan bij voorkeur uitgebreid lunchen in plaats van dineren bij dit soort bistro’s. Niet alleen heb je dan meer waar voor je geld (de lunchkaart is in Franse restaurants vrijwel altijd goedkoper dan de avondkaart), je zit ook vaker tussen de Fransen! En dan eet je ’s avonds toch gewoon een kaasplankje of je picknickt langs de Seine of in je hotelkamer?
LEES OOK:
Hotels in de leukste wijken van Parijs
Top25 tips voor Parijs met kinderen
21 praktische tips voor een stedentrip Parijs
Tekst: Nicky Bouwmeester/FR.nl. Voor het eerst verschenen 2016, recentste update oktober 2023. Beeld: Frédérique Thomas (boven: Le Petit Rétro en Chez René), CC-BY Alain Thoma (Chez Janou), Nicky Bouwmeester (Allard, Ma Biche), Canard & Champagne
Geen reacties