Onlangs bezochten Josee en Carole het biermuseum in Stenay in het Noord-Franse gebied van de Meuse. Na afloop kregen zij een Tarte au sucre: dé lekkernij van deze streek in de Lorraine. Daar wilden wij wel meer van proeven en weten!
Wat wij ook probeerden in Stenay, de lokale bakker hield zijn lippen stijf op elkaar: het recept was geheim en bleef geheim. Dus restte Carole niets anders dan haar baktalent en ervaring te gebruiken om een look-a-like suikertaart te maken die qua smaak niet onderdoet voor het origineel. En daarin is ze aardig geslaagd met dit recept! Eerlijk is eerlijk, ze heeft zich erbij laten inspireren door het kookboek Cuisiner à la bière dat ze kocht in het – overigens ontzettend leuke – biermuseum van Stenay!
Recept Tarte au sucre et à la bière
Ingrediënten
- Voor het deeg:
- 250 g bloem (en nog een beetje voor de taartvorm)
- 25 g suiker
- 10 g bakkersgist (Carole haalt dit bij de Marokkaanse winkel, maar ook te verkrijgen bij sommige ambachtelijke bakkers)
- 1 ei
- 50 g zachte boter (niet gesmolten!) en een beetje voor de vorm
- 10 cl licht bier (blond) – gooi de rest niet weg of drink het niet op want je hebt het restant ook nog nodig voor de garnering (zie onder)
- beetje zout
Voor de garnering:
- 100 g bruine suiker
- 2 eieren
- 5 eetlepels crème fraîche
- 2 eetlepels bier
- 30 g boter
Bereiding van het taartdeeg
– Meng de bloem, de suiker en het zout in een kom.
– Maak een kuiltje en verkruimel daarin de gist.
– Roer langzaam het bier in het kuiltje opdat het vermengt met de gist.
– Voeg de zachte boter en het ei toe in het kuiltje.
– Schep dan langzaam de bloem om naar het kuiltje zodat er een grote massa ontstaat.
– Kneed het geheel op een met bloem bestrooid werkblad met je handen tot een homogene deegmassa. Je kunt ook een keukenmachine gebruiken gedurende maximaal 5 minuten. Het deeg moet uiteindelijk net zo elastisch zijn als pizzadeeg, zonder dat het blijft plakken.
– Maak er een bol van, bedek het met een droge theedoek en laat het 2 uur staan op kamertemperatuur.
Bereiding
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
-Rol het deeg op het met bloem bestrooide werkblad uit tot een ronde dikke plak zo groot als de taartvorm (20-26 cm). Bedek hiermee de bodem van de beboterde vorm. De plak zal flink dikker zijn dan een normale deegbodem.
– Strooi de bruine suiker gelijkmatig over het deeg.
– Klop de eieren in een schaal en voeg de crème fraîche en de 2 eetlepels bier toe.
– Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de taart zodat de bruine suiker erin oplost.
– Verdeel kleine stukjes boter over de taart en zet deze 25 minuten in de oven.
Heerlijk als dessert of gewoon als taartje bij de koffie of thee!
Het allerlekkerste is deze suikertaart als ze nog warm of lauwwarm is. Eet je haar pas de volgende dag, dan adviseert Carole om de taart even op te warmen in de oven.
LEES OOK:
Recept voor zoete courgettecake (ja, echt!)
Bretonse zandkoekjes, die maak je zo
Cannelés uit Bordeaux, het recept
Tekst en beeld: Carole Goelitz
– PINTEREST –
Vond je dit een inspirerend artikel?
Bewaar het dan op je Pinterest!
Geen reacties