Kookboeken en -tijdschriften: ik lees ze als culinaire literatuur! Ook als we in Frankrijk zijn, koop ik daar vaak een mooi kookblad. Leuk ter inspiratie en meteen ook goed voor de taal. Daardoor weet ik inmiddels dat de Franse naam voor witlof ‘endive‘ is, terwijl ik dat woord in de beginperiode associeerde met het Nederlandse ‘andijvie’. Ik ben gek op witlof en heb vaak wat stronkjes liggen. ‘s Zomers zijn ze erg lekker als salade. En in dit seizoen ben ik ook dol op de gekookte versie. Met bechamelsaus. Of verwerkt in een ovenschotel, zoals in dit recept met winterpenen, spekjes en hazelnoten.
CV2-achterdeurtje als decor
Op de achtergrond van de foto is trouwens een deel van onze vroegere blauwe 2CV fourgonette te zien. Het achterdeurtje was niet meer te redden en werd vervangen door een nieuwe, dus ik kon het gebruiken voor mijn fotografie. Er staan trouwens nog meer auto’s klaar voor restauratie in onze Nederlandse werkplaats, want dat is een hobby van manlief. Hij is nu een Mehari aan het opknappen en het is de bedoeling dat die in het voorjaar op een aanhanger met ons meerijdt naar het Zuiden. Kan niet wachten!
Recept ovengerecht met witlof & wortel
voor 4 personen
Ingrediënten
3 stronkjes witlof
3 winterpenen
gerookte spekjes
zakje geraspte kaas
50 gr paneermeel of nog beter: panko (=Japanse broodkruim, luchtiger en knapperiger)
takje verse rozemarijn of uit een kruidenpotjes
2 eetlepels vloeibare honing
flesje kookroom
handjevol hazelnoten
peper & zout
Bereiding
-Verwarm de oven voor op 180 graden.
-Rits de rozemarijnnaaldjes van de takjes en hak de hazelnoten fijn (in een keukenmachine of anders in een vijzel).
-Vermeng de helft van de geraspte kaas met het paneermeel of broodkruim, de rozemarijn en de hazelnoten.
-Bak intussen de spekjes uit in een koekenpan, zonder olie. Zet alvast een bord met keukenpapier klaar voor het absorberen van het vet uit de spekjes. Ik dek het ook nog vaak even af met een stukje papier.
-Verwijder het kontje van de witlofstronkjes, dit is vaak wat bitter, en snijd de stronkjes in de lengte in vieren.Schil de winterwortelen, halveer ze in de lengte en snijd daarna in stukjes van ongeveer 1,5 cm.
-Schep de groente om met de honing, de spekjes en de rest van de kaas. Plus wat peper en zout.
-Leg het mengsel nu in een ingeboterde ovenschaal.
-Giet de kookroom erover.
-Verdeel als laatste het broodkruimmengsel over de ovenschotel en bak in het midden van de oven in ongeveer 50 minuten gaar en bruin.
-Serveer met aardappelpurée of rijst.
Met deze schotel kun je weer naar hartenlust variëren, voor een vega-versie laat je gewoon de spek achterwege.
Bon appétit🌻🌻🌻
LEES OOK:
Julia’s ovenschotel met camembert, tomaatjes en brocoli
Bekijk al onze Franse recepten in onze rubriek Eten & drinken!
Recept en beeld: Julia La Marchande *Collection Paul Bocuse – La Bonne Cuine de nos terroirs, vol. 13, Les Bonnes recettes aux pommes de terre.
Geen reacties