1. Het voorgerecht van de dag is een velouté de potiron – wat is dat?
a) vismousse
b) mager varkensvlees met een saus
c) romige pompoensoep
2. Wat betekent salade d’endives?
a) andijviesalade
b) witlofsalade
c) salade met inktvis
3. Een gerecht heeft de toevoeging ‘(à la) forestière’? Welk ingrediënt kun je zeker verwachten?
a) tomaten
b) paddestoelen
c) wild
4. Je hebt zin in een stukje rood vlees. Wat moet je dan kiezen?
a) une andouillette
B) une escalope
c) une bavette
5. Parmentier de canard, wat is dat?
a) eendenborst met Parmezaanse kaas
b) eend onder een laag aardappelpurée uit de oven
c) een pastagerecht met eend
6. Op de wijnkaart zie je wijn per fles, per pichet en ook vin à la ficelle. Wat betekent dat laatste?
a) een extra klein glas wijn
b) je betaalt zoveel als je gedronken hebt
c) zoveel wijn als je op kunt
7. Je zoekt een dessert met chocolade erin, wat moet je kiezen?
a) une millefeuille
b) un moelleux
c) îles-flottantes
ANTWOORDEN
1c. Velouté is een aanduiding voor een romige soep waaraan crème fraîche en eigeel zijn toegevoegd. Potiron betekent pompoen en een bekende variant is velouté de potimarron, een kleinere pompoensoort die een beetje naar kastanje smaakt.
2b. Salade d’endives: verwarrend genoeg betekent endive niet andijvie in het Frans (een zogenoemde ‘valse vriend‘) maar witlof. Zo zie je op de Franse kaart bijvoorbeeld salade d’endives aux noix et au bleu, wat witlofsalade met walnoten en blauwe kaas betekent.
3b. De toevoeging forestière – ‘uit het bos’, la forêt – zie je op Franse menu’s vaak als toelichting op de ingrediënten van een saus, een hartige crêpe, een omelet of zelfs een kaasfondue. Het gaat dan in elk geval om paddestoelen en meestal ook om spekjes.
4c. La bavette is een lang gesneden stuk rundvlees, vaak geserveerd met gebakken uien en friet. Die moet je dus hebben. Andouillette, is een worstje met nogal opvallende ingrediënten. Escalope is meestal van kalfsvlees (veau), maar het kan ook een dungesneden stuk kalkoen (dinde), kip (poulet) op zelfs vis (poisson) zijn.
5b. Parmentier is een bekende naam voor een ovengerecht met vlees onder een gegrilde laag aardappelpuree. Vaak gaat het om gekonfijte eend, maar een hachis parmentier (met gehakt) of parmentier de poisson (met vis, vaak kabeljauw) bestaan ook.
6b. Vin à la ficelle betekent dat je alleen betaalt voor wat je gedronken hebt uit een fles. Dit meet de bediening op door na afloop een centimeter of een touwtje (ficelle) naast de fles te houden.
7b. Un moelleux au chocolat – ook wel een mi-cuit genoemd – is een chocoladecakeje waarvan de binnenkant nog vloeibaar is (zie hier ons recept). Une millefeuille is een soort tompoes en îles-flottantes is een dessert met opgeklopte eiwitten in vanillecrème.
TIP: maak het jezelf gemakkelijk met deze app met een culinair Frans woordenboek in je smartphone. Zelf getest en superhandig!
LEES OOK:
Test: hoe goed ken jij Parijs?
10 manieren om brood te bestellen in Frankrijk
Taalquiz: boodschappen doen in het Frans
Geen reacties