Poisson en croûte de sel: zo lekker én mooi om te zien op tafel! Gastblogster Irene weet hoe makkelijk het is om dit Franse gerecht te maken. Als je je maar wel een hamertje op tafel hebt liggen.
Vis in zoutkorst hebben we weleens op vakantie gegeten. Zo’n schaal met een hele, vers gevangen vis onder een dikke laag zout die aan je tafel wordt geserveerd en schoongemaakt.
Dat ziet er niet alleen indrukwekkend uit, het smaakt ook nog eens superlekker. Dankzij deze garing, waarbij je de vis eigenlijk stooft, smaakt de vis veel zachter dan wanneer je hem bakt.
Hamer: check
Dit gerecht wilde ik dus zelf eens maken en het blijkt heel heel makkelijk. Alleen aan het verwijderen van de zoutkorst moet wat geweld en een hamer te pas komen, maar dan heb je ook wat!
Dit heb je nodig (2 p.)
2 zeebaarzen (± pond per stuk)
2 kg keukenzout
4 eiwitten
2 citroenen
paar takjes dille
Zo maak je zeebaars in zoutkorst
- Verwarm de oven op 200 graden.
- Maak de zeebaars van binnen schoon (of laat dit doen door de visboer). De schubben laat je erop zitten.
- Snijd de citroenen in plakjes. Stop de plakjes citroen en een paar takjes dille in de buik van de vis.
- Vul een ovenschaal met een laagje zout van ca. 1 cm dik. Leg de zeebaarzen daarop.
- Doe het overgebleven zout in een kom en schep de eiwitten erdoor. Verdeel het zout over de zeebaarzen. Druk het mooi aan. Bak de vis ongeveer 30 minuten in de oven.
- De zoutkorst wordt heel hard. Je hebt een hamertje nodig of moet flink met een spatel op de korst timmeren om die te verwijderen.
- De zeebaars smaakt bijvoorbeeld lekker met Provençaalse tomaten uit de oven.
Tekst & beeld: Irene de Waal
Geen reacties